سال نهم اولین مرحله انتخاب مسیر تحصیلی و شغلی برای دانشآموزان است. در پایان این سال، دانشآموزان باید یکی از رشتههای تحصیلی مقطع دبیرستان یا متوسطه دوم را انتخاب کنند. انتخاب رشته نهم، علاوه بر تعیین شرایط تحصیلی دانشآموزان در دوره متوسطه دوم (دبیرستان)، بر ادامه تحصیل آنها در دانشگاه نیز تاثیر زیادی دارد.
انتخاب رشته تحصیلی معمولا با توجه به علایق و استعدادهای دانشآموزان و راهنمایی مشاوران در این زمینه انجام میشود. مشاوران تحصیلی، درباره مسائلی مانند محاسبه نمرات برای انتخاب رشته نهم تجربی به دانشآموزان کمک میکنند. مشاوران مجرب در زمینه انتخاب رشته نهم به دهم، علاوه بر توجه به علاقهمندیها، استعدادها و تواناییهای دانشآموزان، به بازار کار و شرایط اجتماعی رشته موردنظر نیز توجه دارند و تمامی ابعاد رشته را بهطور دقیق بررسی میکنند.
رشته ریاضی فیزیک، ارتباط نزدیکی با دروس ریاضی و فیزیک دارد و افراد علاقهمند به این دو درس مفهومی، معمولا تحصیل در این رشته را ترجیح میدهند. اکثر مهندسان آینده کشور، از طریق رشته ریاضی فیزیک وارد دانشگاه و به دنبال آن بازار کار میشوند؛ بنابراین درک درست از این 2 درس، مسیر قبولی در دانشگاه را نیز برای دانشآموزان هموار میکند. البته علاوه بر دروس اصلی این رشته (ریاضی و فیزیک)، از اهمیت دروسی مانند شیمی نیز نباید چشمپوشی کرد.
دانشآموزان رشته علوم تجربی، با دروسی مانند زیستشناسی، ریاضی و شیمی سروکار دارند؛ بنابراین، کسب نمره بالا در این دروس، شانس موفقیت شما را افزایش میدهد. قبولی در دانشگاه و ورود به بازار کار رشتههای علوم تجربی، با موفقیت در دروسی مانند زیستشناسی، ریاضی، شیمی و فیزیک رابطه مستقیم دارد؛ پس اگر به ادامه تحصیل در رشته علوم تجربی علاقهمند هستید، باید با نحوه محاسبه نمرات انتخاب رشته نهم آشنایی داشته باشید.
بهعنوان مثال، رشتههای پزشکی و پیراپزشکی بهطور مستقیم با دروس شیمی و زیستشناسی در ارتباط هستند. همچنین برای ادامه تحصیل در رشتههای علوم پایه مانند ژنتیک، باید درک درست و مناسبی از ریاضی، شیمی و زیستشناسی داشته باشید.
رشته تجربی را نباید رشتهای حفظی در نظر گرفت. در دروس این رشته، ابتدا باید درک درستی از مفاهیم دروس و ارتباط بین فصول داشته باشید تا اطلاعات وارد حافظه بلندمدت شما شوند. در رشته علوم تجربی، از نظر درک مفاهیم، نسبت به رشته ریاضی فیزیک نیاز به مهارت کمتری دارید؛ اما از لحاظ درک پدیدههای طبیعی، به استعداد بیشتری از دیگر رشتههای تحصیلی نیاز دارید و باید در مورد موضوعات طبیعی، کنجکاو و جستجوگر عمل کنید.
البته به دلیل استقبال گسترده دانشآموزان از رشته علوم تجربی در سالهای اخیر، رقابت دانشآموزان این رشته در کنکور سراسری بسیار زیاد است. این رقابت به حدی است که در سالهای اخیر، تعداد شرکتکنندگان رشته تجربی در مقایسه با 2 رشته دیگر، یعنی ریاضی فیزیک و علوم انسانی، تقریبا 2 برابر است.
متاسفانه، اکثر دانشآموزان به دلیل فرار از ریاضی، رشته علوم انسانی را ترجیح میدهند. دروس ریاضی و محاسباتی بهصورت بسیار ابتدایی در این رشته آموزش داده میشوند و احتیاجی به قویبودن در این دروس ندارید. اغلب دروس رشته انسانی، حفظی هستند. اگر شما دارای فن بیان و سخنوری، روابط عمومی بالا و همچنین حافظه قوی هستید، این رشته احتمالا برای شما بسیار مناسب است.
رشته علوم انسانی از نظر آینده دانشگاهی و شغلی، ارتباط مستقیمی با اعضای جامعه دارد و تحصیلکردگان آن، معمولا در رشتههایی مانند اقتصاد، روانشناسی، مدیریت، علوم سیاسی و مشاوره به تحصیل میپردازند. رشتههایی مانند تاریخ، حقوق و جغرافیا نیز جزء انتخابهای دانشآموزان رشته علوم انسانی هستند و بیشتر جنبه حفظی دارند؛ اما این به معنای عدم نیاز به یادگیری مفهومی در این رشتهها نیست. اگر توان برقراری ارتباط میان دادههای حفظی و مفاهیم را نداشته باشید، این رشته برای شما عذابآور خواهد بود.
پایههای تحصیلی هفتم، هشتم و نهم، دارای ضرایب مختص به خود هستند و محاسبه نمرات برای انتخاب رشته نهم اینگونه است: «نمرات شما در دروس پایه هفتم و هشتم با ضریب 1 و در پایه نهم با ضریب 3 در نظر گرفته میشوند».
برای محاسبه نمرات انتخاب رشته نهم تجربی، ابتدا نمرات کسبشده توسط دانشآموز را در ضرایب اختصاصی آنها ضرب و سپس اعداد بهدستآمده را با یکدیگر جمع و نتیجه را بر 5 تقسیم میکنیم. بعد از انجام این محاسبات و با توجه به فرم هدایت تحصیلی، اقدام به انتخاب رشته میکنیم.
به این نکته نیز دقت کنید: «هنگام محاسبه نمرات برای انتخاب رشته نهم، نمرات برگه امتحانی خرداد ماه شما نیز در نظر گرفته میشود».
به دلیل اهمیت انتخاب رشته نهم به دهم در روند تحصیلی و شغلی آینده دانشآموزان، کسب اطلاعات در مورد روش محاسبه نمرات انتخاب رشته نهم اهمیت زیادی دارد. آگاهی، باعث دید بازتر و گسترش دایره انتخابها و علاقهمندیهای شما میشود و مسیر موفقیت را برایتان هموار میکند.
دانشآموزان برای ورود به رشته تحصیلی مورد نظرشان، باید نمرات و معدل موردنیاز قبولی در آن رشته را کسب کنند. اولویتهای ثبت شده در برگه هدایت تحصیلی، جنبه پیشنهادی و اختیاری دارند و در صورت تکمیل نشدن ظرفیت مدارس، آنها قادر به پذیرش دانشآموزان در رشته موردعلاقهشان هستند.
البته پذیرش دانشآموزان در هر صورت یک شرط بسیار مهم دارد؛ آنها باید حداقل نمرات و معدل را برای ورود به آن رشته داشته باشند. حداقل نمره لازم برای هر درس، به رشته انتخابی شما بستگی دارد. در ادامه، به بررسی حداقل نمره لازم برای رشتههای مختلف میپردازیم.
انتخاب رشته نهم به دهم یکی از اولین انتخابهای دانشآموزان است و اهمیت زیادی در تعیین آینده تحصیلی و شغلی آنها برای رسیدن به موفقیت در ادامه زندگیشان دارد. بنابراین، آگاهانهبودن این انتخاب بسیار مهم است و از هدر رفتن زمان و استعداد دانشآموزان جلوگیری میکند. اطلاعیافتن از نحوه محاسبه نمرات برای انتخاب رشته نهم و آگاهی از رشتههای موجود و ویژگیهای هر کدام، در انتخاب رشته نهم بسیار تاثیرگذار است