از نکاتی که اولیا بایستی توجه بسیاری را به آن داشته باشند، یاد دادن حواس پنجگانه به کودکانشان میباشد. بمنظور اینکه این امکان در چنین حوزه ای عملکرد قابل قبولی را داشته باشد، نیاز است که نخست حواس پنجگانه را شناسایی کنید و به ارزش این حواس در برقراری تعامل کودکتان با محیط اطراف پی ببرید. بر اساس تحقیقات انجام شده، یاد دادن حواس پنجگانه به کودک تاثیر بسیار زیادی را در دریافت و پردازش اطلاعات دارد.
دکتر ریچارد مایر اعتقاد دارد که یاد دادن حواس پنجگانه به کودک قادر است تا یادگیری و تجربه های جدید را برای کودک راحت تر نمایید. پس نیاز است تا با استفاده از راههای سرگرم کننده و کاربردی در حوزه آموزش حواس پنجگانه به کودک اقدامات جدی ای انجام شود، بدین خاطر نخست شما را بایستی با حواس پنجگانه اشنا نماییم. نتیجه هایی که از تحقيقات صورت گرفته ارائه شده، نشان داده که حواس های مختلف نقش یکسانی را در يادگيرى ندارند.
نتیجه های ذیل اين تفاوت را به سهولت به شما نمایش میدهند. اين يافتهها تعیین میکنند که در يک انسان متعارف به طور تقریبی حواس به شکل زیر میباشد:
همانطور که مشخص است، گرچه بخش عظیمی از يادگيرى انسان که حدود (۷۵%) از راه حس بينايى شکل میگیرد و جمعا ۱۲% ازراه دو حس بويايى و چشايى شکل میگیرد که به طور کلی ۸۷% را از حواس شما را تشکيل مىدهد، گرچه گاهی اوقات معلمان به کاربرد ۱۳% درصدی حس شنوايى به شدت تاکید می نمایند، درصورتی که که نتايجی که از تحقیقاتی که در حوزه گوشدادن ایجاد شده است اطلاعاتی را به ما ارائه میدهد که عبارت است:
اصولا نزدیک به ۶۰% از وقت فراگيران در مدارس مقطع ابتدايى و ۹۰% در مقطع راهنمایی و دبیرستان و دانشگاهها به گوشدادن اختصاص داده میشود.
دانش آموزان این امکان را دارند تا تنها بخش ناچيزى از آنچه را که گوش داده اند به یاد بسپارند. همینطور افراد بالغ نيز، متوسط قادر به بخاطر سپردن و حفظ کردن ۵۰% از شنيدهها در ذهن خود میباشند که پس از گذشت تقریبا دوماه، اين مقدار نیز به نصف کم خواهد شد.
پس میتوان نتیجه گرفت که باوجود وقت زیادی که ما صرف گوش دادن میکنیم، اما این حس شنوایی تاثیر خیلی بسزایی را در فرآیند یادگیری نخواهد داشت. درصورتی که داشتن برنامه منطقى در کاربرد حواس گوناگون ازقبیل بينايى قادر به این میباشد که نتیجه های مفيدترى را برای ما داشته باشد.
در اين خصوص، ادگار ديل (Edgar Dage) که از تاثیرگذارترین صاحبنظران ارتباط میباشد، به توجيه موثری از عملکرد حواس در يادگيرى پرداخته است. او برای دادن نظرات شخصی خود به شکل عينى اما سمبوليک، یک ظرف مخروطى شکل را لحاظ می نماید که تمام تجارب يادگيرى فراگيران را در داخل این ظرف مخروطی قرار میدهیم و بعد برای بررسى کردن بهتر پيشنهاد مىکنیم تا يک برش طولى از مخروط را ایجاد مینماییم. اين برش که طرح آن در ذیل ارائه میگردد نشانگر این است که کليه تجارب به شکل کلى در سه طبقه دسته بندی میگیرد که بهترتيب از پايين به بالا شامل موارد زیر است:
از دیگر نکاتی که در آموزش حواس پنجگانه به کودک بایستی به آن دقت لازم را داشته باشید این میباشد که ورودیهای حواس پنجگانه کودک قادر است تا در یادگیری و نوع رفتار آنها بسیار اثرگذار بوده است. بعنوان مثال مشاهده یک سیب قرمز و شنیدن اسم آن، حس کردن بافت آن و همچنین چشیدن طعم آن تماما به درک این مفهوم که سیب چیست به کودک کمک بسزایی را میکند. همچنین حواس پنجگانه این امکان را دارد تا روی پاسخهای عاطفی و رفتاری کودک اثرات زیادی را بگذارد. همانگونه که تجربههای حسی مثبت میتواند حس شادی و کنجکاوی را در کودک به ارمغان بیاورد، تجربههای حسی ناخوشایند و منفی هم میتواند باعث ناراحتی کودک در آینده گردد پس ضرورت دارد تا والدین در یاد دادن حواس پنجگانه به کودک خود از دانش و آگاهی کافی برخوردار باشند.