آزمون آنلاین یکی از امکانات کاربردی و پر استفاده در سامانه مدیار می باشد. در این قسمت مدارس می توانند آزمون های خود را اعم از تستی و تشریحی و ترکیبی برگزار نمایند و با این روش در مصرف کاغذ و زمان برای طراحی سوالات و تصحیح آزمون صرفه جویی نمایند. در قسمت طراحی سوال برای آزمون آنلاین می توانید از بخش بانک سوالات برنامه استفاده نمایید. همچنین پس از برگزاری آزمون و مشخص شدن نمره دانش آموزان، می توانید نمرات کسب شده در آزمون را به بخش نمرات انتقال دهید و از آن برای ایجاد کارنامه استفاده نمایید. در ساخت آزمون و استفاده از این بخش به نکات زیر توجه نمایید:
نکته 1 : در ساخت آزمون ، فیلد مدرس به درستی وارد شود. زیرا آزمون را فقط مدرس مربوطه می تواند مشاهده کند و سایر معلمین نمی توانند مشاهده کنند. در صورتی که آزمون برای معلم مربوطه نمایش داده نمی شود ، حتما این فیلد به درستی تکمیل نشده است.
نکته 2 : فیلد مخاطب به درستی وارد شود. در صورتی که در قسمت مخاطب، کلاس به درستی انتخاب نشده باشد و یا کلاسی مشخص نشده باشد ، آزمون برای دانش آموزان نمایش داده نمی شود. اگر همه دانش آموزان کلاس نمی توانستند آزمون را مشاهده کنند حتما فیلد مخاطب را بررسی کنید زیرا به درستی انتخاب نشده است. در صورتی که فقط یک یا چند نفر از دانش آموزان کلاس نمی توانستند آزمون را مشاهده کنند حتما کلاس بندی این دانش آموزان اشکال دارد و به درستی کلاس بندی نشده اند.(برای مشاهده کلاس بندی دانش آموزان به بخش کاربران و قسمت کلاس بندی دانش آموز مراجعه نمایید)
نکته 3 : بعد از شروع آزمون، آزمون را ویرایش نکنید. (برای مثال ساعت آزمون ، سوالات آزمون ، مدت زمان آزمون و ...) را تغییر ندهید.
نکته 4 : در صورتی که دانش آموز از دو دستگاه مجزا ( دو گوشی مجزا یا یک بار با گوشی و یکبار با کامپیوتر) به صورت همزمان وارد آزمون شود ، در ثبت پاسخ ها دچار مشکل می شود.
انواع آزمون ها در سامانه :
برای ساخت آزمون آنلاین ابتدا بر روی گزینه افزودن کلیک نمایید و سپس فیلدهای زیر را تکمیل کنید :
چندگزینه ای متنی: در این روش سوالات به صورت تستی می باشد و معلم باید سوالات و گزینه ها را تایپ کند. لازم به ذکر است امکان قرار دادن عکس در متن سوال و همچنین گزینه ها وجود دارد. در صورتی که بخواهید از بانک سوالات سامانه در آزمون استفاده نمایید باید نوع آزمون ، چندگزینه ای متنی باشد.
چندگزینه ای تصویری : در این روش، آزمون به صورت تستی می باشد و شما عکس پلی کپی سوالات را به همراه گزینه ها وارد می کنید. لازم به ذکر است فرمت تصویر آزمون باید png ، Gpg ، jif، Gpeg باشد. یعنی نیازی به تایپ سوال و گزینه ها نمی باشد. در این بخش می توانید تا پانزده صفحه سوال قرار دهید.
تشریحی متنی : این آزمون به صورت تشریحی انجام می شود و معلم باید سوالات را تایپ کند. لازم به ذکر است در قسمت سوالات ، امکان قراردادن عکس وجود دارد. یعنی می توان سوال را تایپ کرد و عکس مربوط به سوال را اضافه نمود.
تشریحی تصویری : این آزمون به صورت تشریحی صورت می گیرد و معلم عکس سوالات را به صورت تکی یا باهم می تواند در قسمت سوالات قرار دهد و نیازی به تایپ کردن سوالات نمی باشد.
سپس گزینه "ثبت" را بزنید تا آزمون ثبت شود. در این حالت وضعیت آزمون، بدون سوال می باشد. باید بر روی گزینه عملیات کلیک کرده و گزینه سوالات را انتخاب نمایید و بر اساس نوع آزمون، سوالات را وارد نماید.
در آزمون آنلاین چندگزینه ای متنی ، معلم به دو صورت می تواند سوالات را وارد نماید:
1- یکی از راه ها ، وارد کردن سوالات به صورت دستی می باشد یعنی معلم سوالات و گزینه ها را تایپ نماید . همچنین امکان قرار دادن عکس در متن سوال و یا گزینه ها وجود دارد. پس از وارد کردن سوالات باید پاسخ صحیح سوال را وارد نمایند و همچنین به صورت تشریحی می توانند پاسخ سوال را توضیح دهند و دانش آموزان پس از اتمام آزمون و مشاهده نتایج می توانند آن را ملاحظه کنند. برای این کار ابتدا بر روی گزینه افزودن کلیک نمایید.
سپس متن سوال و گزینه ها را تایپ نمایید و یا بر روی گزینه گیره کلیک نمایید و عکس سوال یا گزینه ها را قرار دهید. همانطور که در عکس ملاحظه می کنید در متن سوال یک عکس اضافه شده است . با قرمز عدد "1" نشان داده می شود. سپس پاسخ صحیح را مشخص کرده و در صورت تمایل می توانید پاسخ تشریحی را وارد نمایید. سپس بر روی گزینه "ثبت" کلیک نمایید و سوال بعدی را وارد نمایید.
2- راه دیگر برای قرار دادن سوالات، استفاده از بانک سوالات سامانه می باشد. سوالات موجود در بانک سوالات برای هر پایه و هر درس به صورت جداگانه طبقه بندی شده است و شما می توانید از بین تعداد زیادی از سوالات، تعدادی از آنها را انتخاب نمایید و در آزمون قرار دهید. در این روش ابتدا بر روی گزینه "افزودن از بانک سوال" کلیک نمایید.
سپس بر روی گزینه "بانک سوالات" کلیک نمایید و پایه و درس مورد نظر را انتخاب نمایید . سوالات مربوطه نمایش داده می شوند و شما از بین چندین هزار سوال متنوع می توانید سوالات موردنظر خود را انتخاب نمایید. پس از انتخاب و تایید آن ، سوالات به آزمون انتخاب میشوند. وقتی از بانک سوالات ، سوال اضافه نمایید نیازی به مشخص کردن پاسخ سوالات و پاسخ تشریحی سوال نمی باشد و به صورت اتومات اضافه می گردد.
لازم به ذکر است در آزمون تستی متنی می توان به صورت ترکیبی سوال قرار داد . یعنی تعدادی از سوالات را معلم وارد نماید و سوالات را تایپ کند و تعدادی از سوالات را از بانک سوالات سامانه انتخاب نمایید.
در این نوع آزمون، معلم در بخش سوالات می تواند تصویر سوالات را به صورت گروهی یا تکی قرار دهد. برای مثال شما می خواهید آزمون ریاضی برگزار نمایید و آزمون 10 سوال دارد. می توانید عکس را در یک صفحه پلی کپی تایپ نمایید و همان یک صفحه را قرار دهید. در این حالت دانش آموزان همه سوالات را یکجا می بینند. می توانید سوالات را از هم جدا کنید و 10 سوال جدا از هم ایجاد شود و 10 تا عکس را آپلود کنید. در این حالت دانش آموزان، 10 سوال را جدا از هم میبینند. همچنین امکان قرار دادن فایل صوتی در قسمت سوالات وجود دارد که بیشتر در امتحان زبان کارایی دارد. لازم به ذکر است فرمت تصویر آزمون باید png ، Gpg ، jif، Gpeg باشد. برای اضافه کردن سوالات بر روی گزینه "سوالات" کلیک نمایید و بر روی گزینه "فایل" کلیک کرده و عکس سوالات یا فایل صوتی را قرار دهید. سپس فیلد "تعداد سوالات" را پر کرده و سپس گزینه "ثبت" را بزنید.
پس از اضافه کردن سوالات ، باید پاسخ صحیح سوالات را وارد نمایید تا دانش آموزان پس از اتمام آزمون و فعال شدن "نتایج آزمون" بتوانند گزینه صحیح را مشاهده کنند.
در آزمون تصویری ، به منظور وارد کردن پاسخ تشریحی سوالات ، باید بر روی گزینه "پاسخنامه" کلیک نمایید و فایل تصویری پاسخنامه را وارد نمایید.
در آزمون تشریحی متنی ، معلم باید متن سوال را به صورت تکی تایپ نماید. لازم به ذکر است در قسمت سوال می توانید بر روی گزینه گیره کلیک نمایید و عکس اضافه نمایید. همچنین در بخش "توضیحات پاسخ"، می توانید پاسخ تشریحی سوال را همراه با توضیحات وارد نمایید تا دانش آموزان پس از اتمام آزمون و فعال شدن بخش نتایج، پاسخ صحیح را مشاهده کنند.
در این نوع آزمون، شما باید عکس سوالات را وارد نمایید. سوالات می توانند به صورت تکی وارد شوند یعنی هر عکس می تواند مربوط به یک سوال باشد و اگر شما آزمونتان شامل 10 سوال می باشد باید 10 عدد فایل عکس انتخاب نمایید. در این زمان دانش آموزان همه سوالات را به صورت تکی مشاهده می کنند. همچنین می توانید سوالات را به صورت گروهی وارد نمایید یعنی اگر آزمون شامل 10 سوال است ، همگی داخل یک صفحه باشند و شما یک فایل انتخاب نمایید در این صورت دانش آموز همه سوالات را به صورت همزمان مشاهده می کند.
پس از کلیک بر روی گزینه "ثبت" ، می توانید پاسخ صحیح سوالات را وارد نمایید تا دانش آموزان پس از اتمام آزمون و فعال شدن نتایج ، بتوانند پاسخ صحیح سوالات را مشاهده نمایند.
شما کلیه آزمون ها اعم از تستی و تشریحی را باید بارم بندی نمایید و نمره کل آزمون را مشخص کنید. پس از انجام این کار ، آزمون های تستی به صورت اتومات توسط سیستم تصحیح می شوند و با توجه به تعداد پاسخ های درست و اشتباه ، نمره دانش آموز محاسبه شده و در سیستم در بخش "نتایج آزمون" قابل مشاهده می باشد.
در صورتی که آزمون های تستی را بارم بندی نکنید و نمره کل را وارد نکنید ، در بخش نتایج آزمون فقط تعداد پاسخ های صحیح و نادرست هر یک از دانش آموزان مشخص می شود و سیستم نمی تواند نمره دانش آموز را محاسبه کند.
در آزمون های تشریحی ، معلم باید به صورت دستی ، آزمون را تصحیح نماید و نمره دانش آموز را با توجه به پاسخ ها برای هر سوال وارد نماید . سپس سیستم نمره کلی دانش آموز را محاسبه کرده و در بخش "نتایج آزمون" نمایش می دهد.
به منظور بارم بندی آزمون های "تستی متنی" و "تستی تصویری" بر روی گزینه عملیات کلیک نمایید و وارد بخش "سوالات" شوید. سپس گزینه "نمره کل" را انتخاب کنید و "نمره کل" آزمون را وارد نمایید. همچنین می توانید برای آزمون "نمره منفی" در نظر بگیرید.
پس از مشخص نمودن نمره کل آزمون ، سیستم به صورت اتومات نمره کل آزمون را تقسیم بر تعداد سوالات آزمون می کند و بارم هر سوال را مشخص می کند. برای مثال اگر شما نمره کل آزمون را 20 قرار دهید و آزمونتان 5 سوال داشته باشد ، بارم هر سوال را 4 نمره قرار می دهد.
در صورتی که بخواهید بارم سوالات را تغییر دهید باید بر روی گزینه "بارم بندی" کلیک نمایید. سپس بارم هر یک از سوالات را تعیین کنید و گزینه"ثبت بارم" را بزنید.
به منظور بارم بندی ابتدا بر روی گزینه عملیات کلیک نمایید. سپس وارد بخش سوالات شوید و سپس گزینه "لیست سوالات" را انتخاب کنید. در این قسمت روی گزینه "بارم بندی" کلیک نمایید و بارم هر یک از سوالات را مشخص کنید.
در صورتی که بخواهید پس از اتمام آزمون و اعلام نتایج ، نمرات آزمون را به بخش نمرات انتقال دهید و از آن برای تولید کارنامه استفاده نمایید لازم می باشد که مشخص نمایید سوالات آزمون مربوط به چه درسی می باشد. برای مثال شما یک آزمون جامع از دو درس فارسی و عربی برگزار کرده اید. در صورتی که تخصیص درس انجام دهید ، پس از اتمام آزمون و انتقال نمرات آزمون، در بخش نمرات دو نمره جداگانه و مجزا یکی برای درس عربی و یکی برای درس فارسی ثبت می شود.
به منظور تخصیص دروس آزمون وارد بخش "سوالات" شوید و بر روی گزینه "تخصیص درس" کلیک نمایید.
در این زمان باید درس ها را اختصاص دهید. در صورتی که آزمون برگزار شده برای یک درس باشد در فیلد درس ، نام درس مورد نظر را انتخاب می کنیم و سپس تعداد سوالات را مشخص نمایید. برای مثال آزمون برگزار شده 10 سوال دارد و آزمون برای درس ریاضی می باشد در نتیجه شما از سوال 1 تا 10 را برای درس ریاضی انتخاب کنید. ممکن است آزمون شما جامع باشد و چندین درس در آزمون وجود داشته باشد برای مثال آزمون برگزار شده 10 سوال دارد و از درس فارسی و عربی می باشد. در این حالت در قسمت درس، فارسی را انتخاب نمایید و مشخص می کنیم که از سوال 1 تا 5 مربوط به فارسی می باشد و از سوال 6 تا 10 مربوط به درس عربی است.
در زمان ساخت آزمون شما باید مشخص نمایید که آزمون برای کدام پایه می باشد و در زمان تخصیص درس در فیلد درس ، فقط دروس همان پایه را مشاهده می کنید. به منظور انتخاب درس باید بر روی گزینه "فلش" کلیک نمایید و کلیه دروس را مشاهده کنید. همچنین برای اضافه کردن دروس بر روی گزینه "مثبت" کلیک نمایید و درس را اضافه نمایید.
شما می توانید "آزمون تستی متنی" و "آزمون تشریحی متنی" را چاپ نمایید . به منظور چاپ کردن آزمون در قسمت "سوالات" بر روی گزینه "چاپ" کلیک نمایید.
در صورتی که بخواهید یک آزمون را با سوالات مشابه و یکسان برای چندین کلاس برگزار نمایید می توانید از گزینه "کپی آزمون" استفاده نمایید. برای مثال شما می خواهید برای دو کلاس "دوازدهم الف" و "دوازدهم ب" یک آزمون بسازید . برای این کار ابتدا یک آزمون بسازید و سوالات را قرار دهید و مخاطب را "دوازدهم الف" انتخاب نمایید. برای قرار دادن آزمون برای کلاس "دوازدهم ب" نیازی نیست دوباره آزمون بسازید. وارد قسمت عملیات شده و بر روی گزینه "کپی" کلیک نمایید. در این زمان کل آزمون همراه با سوالات کپی می شود. فقط لازم است آزمون را ویرایش نمایید و مخاطب آزمون را تغییر دهید و کلاس "دوازدهم ب" را انتخاب نمایید.
برای مشاهده نتایج آزمون ، پس از اتمام آزمون بر روی گزینه عملیات کلیک نمایید و سپس وارد قسمت نتایج شوید. در این قسمت شما اسامی کلیه دانش آموزان کلاس را همراه با تعداد پاسخ های صحیح ، تاریخ شروع آزمون ، نمره ، رتبه دانش آموز در آزمون و وضعیت مشاهده می کنید. در صورتی که دانش آموز وارد آزمون نشده باشد، وضعیت دانش آموز در حالت غیبت می باشد.
پس از اتمام آزمون، باید نتایج آزمون را فعال نمایید تا دانش آموزان بتوانند پاسخ های صحیح ، اشتباه و نمرات خود را ملاحظه کنند.
همچنین شما می توانید نتایج آزمون را چاپ نمایید. برای این کار باید وارد قسمت "نتایج" شوید و بر روی گزینه "چاپ نتایج" کلیک نمایید.
به منظور گزارش گیری از نتایج آزمون ، باید وارد بخش "گزارش آزمون" شوید. در این بخش شما می توانید ملاحظه کنید که به هر یک از سوالات آزمون، چند نفر پاسخ صحیح ، چند نفر پاسخ اشتباه و چند نفر پاسخ نداده اند. با مشاهده گزارش شما متوجه می شوید دانش آموزان در کدام مبحث ضعیف تر و در کدام مبحث قوی تر هستند.
برای هر آزمون می توانید یک گواهی نامه تعریف کنید و مشخص کنید که حداقل نمره برای گرفتن گواهی نامه چند است. در هنگام افزودن و ویرایش آزمون می توان قالب گواهینامه و حداقل نمره قبولی را تعریف کرد.
آزمون آفلاین آزمونی هست که به صورت حضوری برگزار می شود ولی طراحی آزمون ، دریافت پاسخ نامه ، تصحیح پاسخنامه ، نمره دهی ، رتبه دهی ، کارنامه و ... توسط سامانه (نرم افزار) انجام می شود. در آزمون آفلاین چند نمونه پاسخ برگ با تعداد سوالات متفاوت وجود دارد که باید دانلود کنید و برای دانش آموزان پخش کنید. پس از پاسخ دهی برگه ها جمع می شود و اسکن می شود و در سامانه بارگذاری می شود. سپس نرم افزار آنها را تصحیح می کند و می توان عملیاتی مانند رتبه دهی ، کارنامه ، گزارش نموداری و ...روی آنها انجام داد.
نکات: